România nu intră în Schengen. Olanda și Austria au votat împotrivă. Croația, liber la Schengen

de: Anca Lupescu
08 12. 2022

Opoziția condusă de Austria va împiedica Bulgaria și România să obțină joi aprobarea de a se alătura zonei de călătorie fără control a Europei, deși se așteaptă ca cele 26 de țări membre să admită Croația.

Tensiuni în Consiliul JAI. Austria blochează aderarea României la Schengen

Update 8 decembrie, ora 15.53. Rareș Bogdan a vorbit despre refuzul Austriei de a accepta România în spațiul Schengen. El a ținut să precizeze că premierul austriac, Karl Nehammer a vorbit cu ură despre țara noastră.

„A fost un scenariu de lucru pe masă, au fost scenarii de lucru legate și de faptul că Germania, Cehia, Belgia, Luxemburg au pledat cauza României pentru un eventual vot de blocaj al Croației.

A fost scenariu de lucru legat de intrarea în 24 martie la nivel de aeroporturi și în noiembrie la nivel terestru, din păcate, Austria a fost inflexibilă, opacă. Premierul și ministrul de Interne au gândit în logică electorală (…)  Vom vedea ce este pe data pe 15.

În momentul ăsta, Olanda nu a votat împotriva României, doar împotriva Bulgariei. Singurul vot împotriva României a venit din partea Austriei cu o atitudine sfidătoare, arogantă, agresivă, cu un lider care nu știe politică și își izolează țara, ducând la tensionarea relațiilor dintre două țări. E extrem de dureros, pentru că al doilea investitor din România e Austria. Peste 600.000 de români își petrec concediul în Austria. E o relație specială cu Austria (…) 

Argumentul cu migrația e ireal. Pe culoarul Balcanilor de Est nu sunt decât un număr redus, 2% din totalul migranților. 

„Nu e vinovat poporul, cei doi au o atitudine sfidătoare. Karl Nehammer vorbea cu ură de România”, a spus Rareș Bogdan.

Update 8 decembrie, ora 15.38. Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Austria s-a opus intrării României în Schengen. Între timp, împotriva Bulgariei era Olanda și Austria. Pentru că votul a venit la pachet pentru România și Bulgaria, Olanda s-a văzut nevoită să voteze împotrivă. Olanda a ținut să precizeze că susține aderarea țării noastre la Schngen.

Doar Croația a primit votul unanim și poate intra în Schengen. Cât despre România, votul a fost de 25 pentru și 2 împotrivă – Olanda și Austria, la fel ca și în cazul Bulgariei, care mai are de așteptat până la intra în zona de liberă circulație.

Austria a invocat probleme mirației și faptul că România „a pus presiune” pe firme austriece venite la noi în țară. Politicienii români au spus că este vorba despre „cinism” și o decizie pur politică. Mai mulți oficiali europeni, inclusiv vicepreședintele Comsiei Europene, au declarat că România îndeplinește toate criteriile pentru a fi acceptată în Schengen.

Săptămâna viitoare urmează o reuniune a Consiliului European, unde se va relua discuția pe acest subiect.

Update 8 decembrie, ora 14.20. Miniștrii de Interne ai țărilor din UE nu se pot pune de acord cu privire la aderarea României la Spațiul Schengen. Mai multe țări au spus că Austria ar trebui să renunțe la dreptul de veto și au amenințat că vor bloca intrarea Croației în Schengen, dacă România nu este acceptată.

„NOU: Miniștrii de interne din UE nu reușesc să găsească unanimitate pentru a ajunge la un acord privind accesul în Schengen pentru 🇭🇷🇷🇴🇧🇬. ei se despart acum pentru negocieri separate.

Am auzit că Germania și Luxemburg amenință că vor bloca accesul Croației dacă nu se ridică interdicțiile de acces împotriva Bulgariei și României”, scrie Jack Parrock pe Twitter, un jurnalist acreditat, aflat la Bruxelles.

Surse – Austria votează împotriva aderării României la Schengen

Update 8 decembrie, ora 11.40. Austria va vota împotriva intrării României și Bulgariei în Schengen.

„Am vorbit mai devreme cu colegii români. Cred că Austria își pune în joc reputația bună pe care o are în Europa de Est.  Astăzi voi vota contra extinderii Schengen cu România și Bulgaria.

Este o greșeală ca un sistem care în multe locuri nu funcționează să fie extins. Anul acesta, în Austria, au fost 100.000 de treceri ilegale ale frontierei.

Dintre aceștia, 75.000 nu erau înregistrați. Este o dovadă că sistemul nu funcționează”, a declarat ministrul austriac de interne Gerhard Karner, înainte de reuniunea Consiliului JAI.

Update 8 decembrie, ora 11.20. Vicepreședintele Comisiei Europene a declarat că România este pregătită pentru Schengen. Margaritis Schinas a vorbit înainte de începerea Consiliului JAI.

„Daţi-mi voie să repet ceea ce Comisia a spus în mod public de mai multe ori, faptul că Croaţia, Bulgaria şi România sunt pregătite din punct de vedere tehnic să intre în spaţiul Schengen.”, a subliniat Margaritis Schinas.

„Au făcut ceea ce le-am cerut să facă, au făcut mai mult decât le-am cerut să facă, au îndeplinit toate criteriile şi sunt gata.

Puţinele ezitări care rămân sunt politice. Ele subminează două chestiuni foarte simple: faptul că suntem mai puternici, nu mai slabi, prin extinderea Schengen, dar şi faptul că această extindere înseamnă controale mai multe şi mai bune.”, a adăugat acesta.

Știre inițială: Așa-numita zonă Schengen – un pact între țări pentru eliminarea controalelor la frontieră pentru cei care călătoresc între teritoriile lor – se numără printre realizările de top ale integrării europene.

Dar, în ultimul deceniu, a fost tot mai mult sub presiune, deoarece limitează capacitatea statelor membre de a controla îndeaproape migrația și de a urmări eficient amenințările la adresa securității.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat la începutul acestei săptămâni că Viena se opune intrării României și Bulgariei în Schengen, un club format din 22 de țări ale Uniunii Europene, precum și Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.

„Avem nevoie de mai mult timp. În prezent, avem 75.000 de migranți ilegali neînregistrați în Austria – ceea ce înseamnă că au trecut o frontieră externă a UE și au ajuns în Austria. Acest lucru trebuie să fie rezolvat mai întâi”, a declarat el.

Aceasta în ciuda faptului că executivul Comisiei Europene a declarat în repetate rânduri că toate cele trei țări au îndeplinit cerințele tehnice necesare care au legătură cu controalele la frontieră, protecția datelor și politicile privind vizele, printre altele.

Austria nu vrea intrarea României în Schengen

O sursă guvernamentală română a declarat că Bucureștiul s-a angajat să obțină o decizie în favoarea extinderii la reuniunea miniștrilor afacerilor interne de joi de la Bruxelles.

„Austria este complet izolată la nivel european. Nu ne vom opri până nu vom epuiza toate căile de acțiune posibile pe acest subiect”, a declarat sursa citată.

Olanda este de partea Austriei în a se opune acordării accesului Bulgariei, Haga invocând preocupări legate de guvernanță și migrație.

Având în vedere că toate țările membre trebuie să fie de acord pentru ca o țară candidată să poată adera la Schengen, România și Bulgaria vor avea parte joi de o dezamăgire.

„Croația se poate aștepta la o decizie pozitivă, dar România și, mai ales, Buglaria nu vor putea adera încă la Schengen”, a declarat un diplomat UE.

„Vor fi lăsate pe dinafară cel puțin încă o jumătate de an sau un an înainte de a putea reveni asupra problemei”, afirmă surse Reuters.